Den danske sangskat betyder noget for, hvordan vi oplever vores samtid og vores fælles historie. Et fællesskab er betinget af vi fortæller historier til hinanden, og at vi indskriver os i de samme fortællinger. Når vi synger sammen, oplever vi en helt særlig glæde, vi finder en social samhørighed og danner et fællesskab på tværs af forskelligheder.
Derfor tog VEGA fællessangen til sig og skabte fællessangsprojektet Sangskatten.
Sangskatten blev støttet af Nordea-fonden og fra februar 2020 og tre år frem bragte vi fællessangen frem ved store og små arrangementer rundt omkring i hele Danmark.
VEGA lagde kimen til det, der skulle blive Sangskatten tilbage i 2015, hvor vi inviterede til fællessang med arrangementet ’VEGA hylder den danske sangskat’. Gennem fire år testede vi fællessangsformatet ved arrangementer i VEGA, i København og rundt i Danmark. Med den overvældende respons fra publikum og den store sangivrighed ved arrangementerne var det tydeligt, at der skulle skrues op for ambitionerne. Fællessangen skulle ud til endnu flere mennesker i hele Danmark.
Med støtte fra Nordea-fonden gennemførte vi mere end 50 arrangementer, skabte fællessangsvideoer, formidlede fællessang via en podcast-serie og hyldede dansk sangskat med en pladeudgivelse. For ikke at tale om tale om den glæden ved at synge sammen vi bragte til hver en krog i Danmark.
Med Sangskatten vill VEGA udforske, opdatere og lege med hvad der sker, når vi synger sammen. Vi rejste Danmark tyndt for at styrke værdien af fællessang. Vi udvidede den danske sangskat med sange som rækker udover det vi normalt forbinder med fællessang, da vi sang på tværs af generationer, høj som lav, på arbejdspladser og i skoler, i koncertsale, på torvet og i naturen. Vi ville inspirere til at løfte fællesangen ind i vores samtid, sikre at den vokser og fremover også fortæller historier om det Danmark, vi oplever i dag.
Sammen med et topmotiveret husorkester, en række danske artister og en bunke sanghæfter, bød vi hele Danmark op til fællessang med den store danske sangskat.
Sangskatten i tal
Sangskatten har siden 2020:
Sangskatten under corona
Under corona-pandamien 2020-2021 måtte Sangskatten gentænke projektet for at kunne leve videre trods restiktioner og smittetal.
Fællessangen fik et boost, da landet lukkede ned, men da vi ikke længere kunne synge sammen indenfor rykkede Sangskatten ud i den frie, friske luft og tog fællessangen med ud på naturskønne beliggenheder og særegne lokaliteter i det danske land. Væbnet med afstand, mundbind, håndsprit og frisktrykte sanghæfter inviterede vi fællessangere til at synge udenfor bl.a. under Oehlenschlägers bøg på Langeland, i Skanseparken i Nørresundby og torvet i Nakskov.