Nøgleord


▪️Dansk DNA
▪️Tekst der har betydning for jer og jeres samtid
▪️Gamle sange på nye melodier
▪️Oversættelser eller omskrivninger
▪️Tænk i sangbare popmelodier
▪️Tag inspirations fra andre genre end den klassiske fællessang.
▪️Prøv det af

Reglerne

1) Sangen må ikke allerede stå i Højskolesangbogen (den nyeste udgave)


2) Sangens sprog skal primært være dansk og af en dansk artist, orkester eller sangskriver/komponist


3) Sangen skal være publiceret


4) Elverne må gerne lave nyt arrangement


5) Eleverne skal motivere jeres valg

Test en fællessang - et procesværktøj


Sangskatten åbner op for sangvalgsprocessen i 2022. En stor del af at lave fællessangsarrangementer ligger i forarbejdet og udvælgelse af sange og arrangementer til sanghæftet.


Når vi tidligere har udvalgt sange, har det – akkurat som højskolesangbogsudvalget – skabt stort debat og bølgerne er gået højt, når vi har talt om hvad der gør en sang til en god fællessang. Og ikke mindst hvilke sange vi tænker kunne være en del af Sangskatten. Vi vil gerne dykke mere ned i den proces og invitere en yngre generation til at hjælpe os med at udforske den danske sangskat.


’Test en fællesang’ er et procesværktøj vi prøver af i 2022. Her vil vi afprøve forskellige sange i en løst setup. Kodeordet her er ’test’. Vi tester alle mulige og umulige slags sange som vi og vores samarbejs-høj- og efterskoler byder ind med.


Sangskattens sangudvalg besøger to højskoler og en efterskole i januar 2022 og laver en talk om Sangskatten som projekt og hvordan man griber et sangvalg an. Derefter opsætter vi en række dogmer for sangvalg, fx teksten skal være dansk, sangen på ikke stå i Højskolesangbogen eller et bestemt tema eller tidsramme. Derefter beder vi eleverne starte deres eget sangudvalg og finde tre sange som de sender ind til os.


Vi mødes så i Ideal Bar og prøver sangene af, vurdere og evaluere. Ved dette arrangement har vi også selv et par sange med og så prøver vi om det fungerer.


Vi har ikke hele husorkestret, men blot kapelmester og en musiker. Vi tænker formatet kører i tre omgange a 45-60 minutter og åbner også op for at man kan droppe ind som gæst til at teste fællessangene.


Resultatet af ’Test en fællessang’ vi være med i grundlaget for udvælgelse af sange til sanghæftet 2022.